Reduktion af dødelighed fra fødsel til slagtning

Reduktion af dødelighed fra fødsel til slagtning - SEGES Projektsitet

Formålet er at sikre et grundlag for viden, der gør det muligt at reducere dødeligheden fra fødsel til slagtning i dansk svineproduktion. Dette inkluderer følgende projekter:

  • Reduktion af dødelighed hos smågrise & slagtesvin. Undersøgelser af årsager på besætningsplan til dødelighed i hele vækstperioden i 120 farestalde, 120 smågrisestalde og 120 slagtesvinestalde.
  • Konceptfarestalden til håndtering af store kuld.
    Rationelle og billige løsninger til varme ved faring samt forbedret gulvprofil omkring yveret.
  • IUGR-grise. Forekomst, årsager og muligheder for interventioner. Intra Uterine Growth Restricted -grise er grise, hvis vækst har været begrænset i børen. IUGR er en tilstand – ikke en misdannelse. IUGR-grise skal kunne identificeres af alle, som arbejder i farestalden. Dermed kan der tages hånd om disse og øge overlevelsen i de kuld, hvor grisene har IUGR-tegn.
  • Høj overlevelse hos pattegrise. Målet er at sikre en fravænnet gris mere pr. kuld i 2020. Der fokuseres ligeligt på en reduktion af dødfødte grise og døde i dieperioden

Årsagerne til dødelighed er undersøgt i 9 besætninger. Ud af i alt 9.083 levendefødte grise, døde i gennemsnit 21 % inden slagtning, og her præsenteres obduktionsresultater fra de i alt 1.912 grise, som døde i perioden marts 2012 til december 2013.
Undersøgelse af virusinfektioner hos soen omkring faring i 9 besætninger med høj dødelighed viser, at infektionerne ikke påvirkede hverken antal dødfødte eller dødeligheden hos grisene fra fødsel til slagtning.
Via management er det i besætninger med mange dødfødte grise muligt at reducere antallet af dødfødte med op til ½ gris pr. kuld ved at tage hånd om søer, som har brug for fødselshjælp og søer, som fik dødfødte grise i forrige kuld.
Undersøgelse viser, at det er muligt at reducere dødeligheden blandt grisene i farestalden med op til 55 % og i smågrisestalden med op til 22 % via forskellige managementtiltag.
Lav fødselsvægt øger risikoen for lav tilvækst for den enkelte gris, men påvirker kun i mindre grad hele besætningens risiko for lav daglig tilvækst indtil slagtning.
God management betyder mest for reduktion i dødeligheden i farestalden, mens infektioner med amerikansk PRRS udgør en stor risiko for høj dødelighed i smågrisestald og slagtesvinestald.

© 2021 - SEGES Projektsitet